« Az alumínium nyílászárók előnyei:
Kínai beltéri ajtók és fém biztonsági bejárati ajtók! »


Az ajtók szerepe a lakberendezésben

Beküldte: Beltéri ajtó infó, ekkor: 2010. március 15., hétfő

Az ajtók tekintetében gyakran a legegyszerűbb megoldás a legjobb, de más lehetőségek is kínálkoznak. Az ajtótok és az ajtólap külön életet is élhet.

Az ajtók kettős szerepet töltenek be, egyrészt lehetővé teszik a „közlekedést”, másrészt védik magánéletünket. Ráadásul érdekessé is tehetik a sima, unalmas falakat, ezért sok figyelmet érdemelnek. Az ajtótokkal érdemes kezdeni. Az ajtótok külső részét festhetjük feketére vagy nagyon sötét színűre, így a fehér vagy halvány falakkal, ajtóval és belső tokkal szép kontraszt jön létre. Az ajtókeretet hangsúlyozhatjuk úgy is, hogy sablonnal mintát festünk köré. Kiemelhetjük az ajtónyílást széles, színes festékcsíkkal vagy más festési fogással, például márványozással. Klasszikus hatást kelt, ha széles, többszörösen tagolt, profilozott lécet teszünk az ajtótok fölé, mintha egy felső párkány lenne. Ha az ajtó jellegtelen, érdemes az ajtót és ablakot együtt kezelni. Ha például az ajtót könyvespolcok fogják közre, folytathatjuk a polcokat az ajtó fölött is, a mennyezetig. Ilyenkor fessük azonos színűre a falat, az ajtót és a polcot, vagy használjunk azonos faanyagot a polc és az ajtó esetében.

Az üvegezett ajtó tágítja a szobát. Az ajtó üvegkialakításának mérete és helyzete önmagában is díszítő elem lehet, és az üveg természetesen több fényt bocsájt be az egyébként sötét vagy fényhiányos helyiségbe. A tömörfa ajtóbetéteket üvegre vagy tükörre cserélhetjük, esetleg az ajtó fölött felülvilágító ablakot nyithatunk. Aki csöndre vágyik, az egyszerű ajtót vastag posztóréteg, filcbevonat vagy bőr segítségével párnázott ajtóvá alakíthatja át.

Két- vagy többszárnyú ajtó szép, és helyet takaríthatunk meg vele. Két oldalát fessük különböző színűre, hogy a visszahajtott ajtószárnyak színkontrasztja érvényesüljön. Használhatunk merész kombinációkat, például égszínkéket narancsszínnel, rózsaszínt almazölddel, vagy egyszerűen csak a szürke árnyalatait.

A helyiségek elválasztására a beltéri ajtó helyett a függöny is alkalmas. A kettős béleletlen kartonból készült, krémszínű függöny felvidíthatja az ajtónyílást. Használhatunk erőteljes mintát és kidolgozott, kontrasztos karnisdrapériát is. Régebben úgy védekeztek a huzat ellen, hogy magára az ajtóra tettek vastag bársonyfüggönyt, amikor az ajtó kinyílt, a függöny vele együtt mozgott. A forró égövön az ajtónyílásokban bambusz vagy gyöngyfüggönnyel zárják ki a legyeket. A függöny, ha a szellő mozgatja, csilingelő hangot ad, az üveggyöngyökön átsütő napsugár pedig lebegő színes mintákat rajzol a falra.

Ha úgy döntünk, hogy meg akarunk szabadulni az ajtóktól, de a teret mégis határolni szeretnénk, a saját lábán álló ellenző vagy paraván a megoldás. Sokféle típust használhatunk, a gazdagon díszített kínai paravántól a vasvázra feszített, vajszínű selymen át a vastag keretbe foglalt függőleges fekete rudakig.

Részlet Terence Conran ”A lakberendezés kézikönyve 1″-ből.

2 hozzászólás »

Először is gratulálni szeretnék a szerkesztőnek, hogy egy ilyen igényes, a beltéri ajtókkal foglalkozó fórumot nyitott. Úgy gondolom, hogy mindenképpen jót tesz a szakmának, ha az ajtókkal kapcsolatos értékes információk eljutnak a leendő vásárlókhoz.
Nem ismerem a bejegyzésben szereplő szerzőt és művét, de egyetlen mondatához szeretnék véleményt fűzni.
“Aki csöndre vágyik, az egyszerű ajtót vastag posztóréteg, filcbevonat vagy bőr segítségével párnázott ajtóvá alakíthatja át.”
Nos nem gondolom, hogy a mai világban a “posztó bevonatra” feltétlenül szükség lenne, hiszen a modern beltéri ajtó modellek majd mindegyike rendelkezik hangggátló kivitellel, amelyeknél a hanggátlást az ajtószerkezet belsejében speciális betétszerkezettel oldják meg.

2010. május 20., csütörtök | 15:06

Köszönöm a pozitív véleményt a bloggal kapcsolatban, őszintén bízom abban, hogy ezzel a fórummal sok hasznos tanáccsal tudunk szolgálni a téma iránt érdeklődőknek. A hanggátlással kapcsolatban Önnek teljesen igaza van. Szerettem volna több hasznos bejegyzést írni a könyv alapján, de arra az eredményre jutottam, hogy az említett könyv szakmailag hagy kívánnivalót maga után…
Gratulálok az Ön megújult, exkluzív weboldalához!

2010. május 20., csütörtök | 20:10
Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához