« Nyílászáró csere garanciával
F-line automata küszöbök. »


Egyedi Furnér vagy dekorfóliás ajtók: mit kell tudni róluk?

Beküldte: Szabo Laszlo, ekkor: 2011. január 3., hétfő

Beltéri ajtó vásárlása előtt gyakran felmerül a kérdés : dekorfóliás, vagy furnéros ajtókat válasszunk. A laikus vásárlóknak szeretnénk segíteni a döntésben. Természetesen mind a dekorfóliás, mind pedig a furnéros ajtónak megvannak az előnyei, és a hátrányai. A kérdés az, hogy az adott vásárlónak mi a fontos. Az ár? Az egyediség? A természetes anyag használata?

Az alábbiakban szeretnénk egy átfogó képet adni a döntés segítéséhez.

Döntsön az egyedi furnéros ajtók mellett, ha :

az Ön számára fontos, hogy az otthonában lévő berendezési tárgyak természetes anyagokból készüljenek, és ne egy mesterséges mű felülettel találkozzon, mint a dekoros ajtónál. A furnéros ajtók valódi fából készülnek, a farönk hámozásával, vagy szeletelésével.

egyedi gyártású ajtókat szeretne, és nem szeretne tömegterméket vásárolni. A furnér színe, rajzolata, struktúrája nemcsak a választott fafajtól függ, hanem a fa termőterületétől, az ottani széliránytól, az esős és a napos órák számától és a hőmérsékleti viszonyoktól is. Vagyis attól függően hogy honnan származik a rönk, amiből a furnért készítik, tölgyfa és tölgyfa között is különbség van. Természetesen egy megrendelést egy kötésből gyártanak az asztalosok, hogy egy munkán belül ne legyenek nagy színkülönbségek. Viszont attól nem kell félnünk, hogy egy másik lakásban a mi ajtajaink pontos másával találkozunk.

nem szabvány méretű ajtók gyártásának legtöbbször nincs egyedi felára és ugyan annyi idő alatt készül el, mint a szabvány méretű ajtók. Ennek oka, hogy a furnéros ajtók gyártása eleve sokkal több élőmunka ráfordítással történik mind a dekorosoké. A furnért az egyedisége miatt össze kell válogatni,. Ezt a munkafolyamatot nem lehet automatizálni. A furnér felragasztása után csiszolják, pácolják és több rétegben lakozzák, illetve a lakkrétegek között visszacsiszolják a felületet. Ezek a folyamatok mind élőmunka ráfordítással történnek, mint ahogy az egyedi méretek gyártása is. Vagyis nem jelent plusz költséget a szabványtól való eltérés.

A furnéros felületet vissza lehet csiszolni, és újra felület kezelni egy esetleges sérülés esetén, ellenben a dekor felülettel. Vagyis jobban javítható a furnéros felület.

Döntsön a dekoros ajtók mellet, ha :

Az ár fontos tényező a választáskor. A dekoros ajtók gyártása nem igényel olyan jelentős élőmunka ráfordítást, mint a furnérosé.

A dekor felület gyakorlatilag egy olyan faerezetet ábrázoló lenyomat, melyet különböző felületkezelő anyaggal kezelnek, így kialakítva a kopásállóságukat. A gyártás során a dekort nem kell összeválogatni a szín és struktúra egyezősége miatt. Valamint nem igényel külön felület kezelést, mint a furnéros felület. Így gyakorlatilag gépesíthető az egész gyártási folyamat, és az ajtók előállítási költsége alacsonyabb a furnérosénál.

Az ajtólapoknak teljesen egyformáknak kell lenniük mind rajzolatra, mind pedig színre.

Az építkezés több részletben folyik, és az egyes ütemek között több hónap eltérés is lehet. A pótrendeléskor biztosak lehetünk abban, hogy pontosan ugyanolyan színű és rajzolatú ajtókat kapunk, és nem változik a természetes érés miatt a felület színe.

Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához