« Utólag beépíthető, vagy utólag szerelhető beltéri ajtók beépítése.
A fa ajtógyártás folyamatai »


Hogyan válasszunk beltéri ajtógyártót, -forgalmazót és magát az ajtót?

Beküldte: Beltéri ajtó infó, ekkor: 2009. december 15., kedd

Ma már rengeteg ajtógyártóval és -forgalmazóval találkozhatunk az interneten, otthonteremtő és lakberendezési magazinokban,  különböző szakvásárokon, kiállításokon. A beltéri ajtó választék is jelentősen bővült az elmúlt 20 – 25 évben. Így egyre nehezebb eldönteni, amennyiben nem csak a termék ára a fontos, hogy honnan válasszunk nyílászárót, amely lakásunk első, és egyben meghatározó “bútora” lehet.

Az alábbiakban ebben szeretnék néhány hasznos tanácsot adni:

 • Az első és egyik legfontosabb dolog az árkategória. A beltéri ajtókra is igaz az, ami a műszaki cikkekre: minél drágább, annál jobb! Természetesen ez nem szentírás, de alapvetően mégis az árkategóriából tudunk következtetni leendő beltéri ajtóink minőségére, időtallóságára. Amennyiben valaki kis költségvetéssel rendelkezik, akkor sajnos néhány kompromisszumot kell hoznia, de ő sincs se könnyebb, se nehezebb helyzetben annál, mint aki rendelkezik megfelelő pénzösszeggel és az elképzelésének mindenben maximálisan eleget tevő termékre vágyik. Kevesebb anyagi erőforrással rendelkezve fontos és érdemes odafigyelni a tok vastagságára, anyagára, valamint arra, hogy a pántok megfelelően vannak-e az ajtólaphoz erősítve. Meg kell elégednünk valamilyen fóliázott felülettel, de lehetőleg ne papírfóliával! Az ajtólap belső szerkezete lehetőség szerint ne papírrácsos legyen, hanem valamilyen könnyített szerkezetű.
  Akinek elegendő mennyiségű pénz áll rendelkezésre a vásárláshoz, annak csak a képzelet szabhat határt, minden gyártó és már egyre több forgalmazó igyekszik a kedvébe járni. Mindenki ígér, és mindenki a saját lovát dicséri. Méretben, felületben, megjelenésben, kivitelben bármit megígérnek, és remélhetőleg el is készítenek. Legyen az tömör fa ajtó vagy furnéros beltéri ajtó. Talán nekik is szól ez a kis összefoglaló, de lényegében minden beltéri ajtó típusra igaz.
 • Nem mindegy, hogy a gyártó cég hány éves tapasztalattal rendelkezik nyílászáró gyártása terén. Ha nem gyártó céggel állunk kapcsolatban, akkor magáról a forgalmazóról és az általa képviselt ajtógyártóról érdemes tudni, hogy hány éve tevékenykedik és mekkora tapasztalattal rendelkezik.
 • Adnak–e szakmai tanácsot az ajtónyílások kialakításában, vagy a kapcsolódó szakipari munkákhoz, mint például a kőműves munkákhoz, a burkoláshoz, a festéshez.  A gyártmánytól függően különböző méretű falnyílásra van szükség a fém, vagy egy utólag szerelhető tokos ajtó elhelyezésekor. Már sok gyártónál lehetőség van egyedi méretre történő gyártásra, viszont ha már végleges falnyílásunk van, akkor az ajtó tokszerkezetétől függ, hogy mekkora lesz az ajtó szabad átjárhatósága. Ha segítséget kapunk a gyártótól vagy a forgalmazótól, akkor nem kell a helyhiány miatt kompromisszumokat kötni.
 • A megrendelő egyedi elképzeléseit is meg tudják-e valósítani. Fontos tényező egy harmonikus otthon megteremtésénél, hogy a beltéri ajtajaink anyaga, színe és formavilága is szervesen illeszkedjen a lakásbelső hangulatához. Ez a szempont nem elhanyagolható, ha nem az ajtóhoz szeretnénk falszínt, burkolatot, vagy bútorokat választani. Ha az ajtógyártónál vagy a forgalmazónál szabadon választhatunk fafajtát,  -furnért vagy -dekort, felületkezelést (pácolást – lakkozást vagy csak lakkozást), üvegtípust, pántokat, kilincseket, és egyéb kiegészítőket, egyedivé tehetjük lakásunkat. Eltérő kiegészítők szükségesek a modern vonalú  és a klasszikus stíl ajtókhoz.
 • Milyen nyitásmódra és beépítésre van lehetőség. Mindenki gyárt egy vagy kétszárnyú nyíló, esetleg nyíló és oldalvilágítós vagy felülvilágítós kivitelű tolóajtót. De gyártanak–e fal előtt, vagy falba futó tolóajtót? Esetleg üveglapos ajtót nyíló, vagy fal előtt futó, illetve falba futó kivitelben? Gyártanak–e akár 260 cm-es magasságú egybe nyíló ajtólapot? Ha gyártanak, milyen módon teszik azt? Utólagos átalakításokkal, vagy tényleg az adott méret és igény szerint történik a gyártás?
 • Utólag beépíthető tokkal készülnek–e az ajtók? Az utólag beépíthető tokok beszerelése nem jár kőműves munkálatokkal, beépítésük gyors és egyszerű! Az utólag szerelhető tokok között van állítható és fix méretű. Mekkora a tok utólag szerelhető borításának állítási lehetősége?  Az állítható tokok természetesen jobban illeszkednek a falfelülethez, részben korrigálva azok hibáit, egyenetlenségeit. Bármekkora falvastagságra lehet ajtótokot gyártani. Ha esetleg klasszikus stíl ajtót szeretnénk, akkor a széles falaknál van-e lehetőség az ajtótótok valamilyen módú díszítésére, esetleg hasonló osztására, mint ami az ajtólapon található?
 • Az ajtó pántolása. Érdemes megtudni, hogy kettő vagy három pánttal vasalják–e fel az ajtót. Győződjünk meg arról is, hogy az ajtó pántja tömör fa éllécbe van beültetve, vagy esetleg csak egy rosszul fogó forgácslapélbe. A pántok működése jobb, ha teflon-bevonatúak, vagyis a fém nem a fémen fordul, hanem egy védőbevonaton. A teflon-bevonatú ajtópántokat szokták gondozásmentesnek is hívni, mert egyáltalán nem igényelnek kenést.
 • Az ajtólap éle tömör fából készül–e, vagy csak élfóliázva vagy élfurnérozva van?  Az utóbbiak nem csak rosszabbul fogják az ajtó pántjait, mint azt már korábban említettük, hanem könnyebben is sérülnek. Az élek rendszerint sarkos kialakításúak vagy valamilyen lekerekített profilozásúak, de előfordulhat, hogy több élkialakításból is választhatunk.
 • Gardrób helységnél, konyháknál, vagy előszobáknál lehet fontos szempont, hogy a bútor frontja megegyezzen a közvetlenül mellette álló beltéri ajtó stílusával. Számos cégnél ilyen megoldásra is van lehetőség! Azonos lehet a beltéri ajtó anyaga színe, formája a körülötte lévő más faanyagokéval.
 • A kiválasztásra kerülő beltéri ajtó megtekinthető-e élőben, a bemutatóteremben vagy az ajtógyártónál? Ne csak egy internetes kép vagy  katalógus alapján válasszunk! Élőben az ajtót megérinthetjük, és azonnal meggyőződhetünk a felületkezelés minőségéről, ami nagyon sokatmondó lehet.
 • A gyártó vagy a forgalmazó szakemberei mérik–e fel a beépítési helyszínen az ajtónyílásokat, és az alapján készülnek-e a beltéri ajtók? Ilyenkor kisebb a hibázás, a félreértés lehetősége.
 • Az ajtók szállítását és szerelését is vállalják-e? Nemcsak az jelent könnyebbséget, hogy nem kell külön fuvaros és beépítő után futni! Az esetleges garanciális problémáknál sem lehet egymásra mutogatás! Egy ugyanazon cég felel a felméréstől a gyártáson át az ajtó beépítéséig mindenért.
 • Az ajtók rendelkeznek–e  építőipari műszaki engedéllyel, vagy valamilyen minősítéssel? Ha egy  adott cég rendelkezik ilyen tanúsítványokkal, az már bizalmat sugall.
 • Hány év teljes körű garanciát vállalnak a termékre? Természetesen minél többet, annál jobb, mert a gyártó vagy a forgalmazó annál jobban meg van győződve termékének magas minőségéről és élettartamáról.

Szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy ezen nyílászáró “bútorok” kiválasztása, legyártása, beszerelése nem egy egyszerű, olcsó mutatvány, így jellemzően nem is rövidtávra tervezzük őket. Éppen ezért kell hangsúlyt helyezni a körültekintő vásárlása; a megfelelő minőségre és az egyéb kiegészítő szolgáltatásokra, az ezekkel összhangban lévő árra, nehogy a többszöri reklamáció, a késedelmes és hiányos szállítás, a hibás beépítés miatt az olcsó legyen a drága!

Ha a fenti szempontokat igényeink szerint mérlegeltük, biztosak lehetünk abban, hogy jól választunk beltéri ajtót!

Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához