Utólag beépíthető, vagy utólag szerelhető beltéri ajtók beépítése. »


Mire jók az automata küszöbök?

Beküldte: Beltéri ajtó infó, ekkor: 2009. december 3., csütörtök

Küszöbök, automata küszöbök

 

A régebbi építésű házaknál, ahol pallótokos beltéri ajtókat építettek be az épületekbe, általában mindenhol keményfa küszöbbel készültek a beltéri ajtók.

A régi keményfa küszöbnek nem csak esztétikai szerepe volt, hanem a teljes tokszerkezettel együtt tartóelemként is funkcionált. A küszöb nem volt más, mint az ajtótok alsó vízszintes összekötő eleme, amelyre azért volt szükség, mert az asztalosműhelyekben előre elkészítették a komplett tokszerkezetet, majd ráakasztották az ajtólapot és így csomagolták be, tárolták, majd szállították a beépítés helyszínére. Ezeket az ajtókat nem asztalosok szerelték be, hanem kőművesek, akik a behelyezést követően körbefalazták. Tehát a küszöbre azért volt nagy szükség, mert mint szerkezeti elem összetartotta az ajtótokot, ameddig az a helyére nem került. A küszöb védelme céljából gyakran alkalmaztak ún. vakküszöböt, amelyre a későbbiek folyamán, a kőművesmunkák végeztével helyezték rá a végleges keményfa küszöböt.

Faküszöb forrás: Mátéfa

Faküszöb forrás: Mátéfa

A hagyományos küszöböknek is több fajtáját ismerjük:

  • a teljes küszöböt beborító, vagy csak a küszöb két szélét védő fém, leggyakrabban réz vagy    szálcsiszolt lemezborítású küszöböket,
  • a küszöbsín nélküli keményfa küszöböket,
  • a szigetelő gumitömítéssel ellátott keményfa küszöböket.
Aljzatba süllyesztett pácolt tölgy küszöb réz sínnel.

Aljzatba süllyesztett pácolt tölgy küszöb réz sínnel.

Napjainkban a munkafolyamatok tudatosan átgondolt felosztásának köszönhetően a nyílászárókat az asztalos szakemberek építik be az építkezés egy későbbi fázisában, azt követően, hogy a kőműves és a burkoló munkák befejeződtek. A sérülések elkerülése céljából a beépítés utólagosan történik. Az asztalosok az alkatrészekből álló tokot az ajtónyílás mellett a helyszínen szerelik össze, mivel így sokkal könnyebb a szállításuk és a raktározásuk is. Az alkatrészekből való összeállítás, és a minőségi munka mindenképpen szakértelmet kíván.

Az újítások eredményeként az ajtó tokszerkezete és a küszöb elvesztette a tartószerepét, a küszöb akár el is hagyható, amely a gyakorlatban jellemző is. Viszont a küszöbnek hő- és hangszigetelő, illetve esztétikai szerepe is van. Bár az újonnan épült házaknál a helyiségek közötti különböző burkolatokat padlóburkolati váltókkal csatlakoztatják, és ügyelnek arra, hogy a helyiségek között egyáltalán ne legyenek szintkülönbségek. Mégis sok szakember a mai napig is azt hiszi tévesen, hogy az ajtó küszöb része abból a célból van, hogy a helyiségek közötti szintkülönbségeket áthidalja. Természetesen ez nem helytálló, a küszöbnek még véletlenül sem ez az elsődleges funkciója, persze ha nincs más megoldás, akkor ebből az okból is alkalmazhatunk küszöböket. Akár akkor is elhelyezhetünk küszöböt, ha már a kőműves által kialakított falnyílásba beépítésre került az utólag szerelhető ajtó. Ez akár automata küszöbbel is szerelhető, és utólag még kiderülhet az is, hogy nem stimmelnek a padlószint magasságok. Ebben az esetben leragaszthatunk az ajtótok szárai közé egy hagyományos küszöböt, amelynek az alját úgy alakítjuk ki, hogy a padozat szintkülönbségeire ráfeküdjön. Tulajdonképpen magához az ajtó tokszerkezetéhez nincs is rögzítve, csak az aljzathoz.

Az új generációs küszöbök, mint az automata küszöb funkciója: a fokozott hő- és hangszigetelés, valamint az észrevétlenség.

Automata küszöb Forrás: Agria ajtó

Automata küszöb Forrás: Agria ajtó

Az automata küszöböket olyan helyiségeket elválasztó beltéri ajtókra javasolt használni, amelyek között jelentős hőmérsékletkülönbség van, mint például garázs–lakótér vagy spájz-konyha. A fokozott hangszigetelés zene-, mozi szoba, játékszoba, illetve dolgozószoba leválasztásánál tanácsolt.

Az automata küszöb nagy előnye a hagyományos küszöbökkel szemben, hogy a hő- és hangszigetelő funkcióját úgy látja el, hogy mindemellett a közlekedést sem akadályozza, és szinte láthatatlan marad, csak nyitott állapotban látszik oldalról, az ajtólap élét nézve.

Az automata küszöb működési elve, hogy az ajtó becsukásával az ajtólap alsó élébe, egy nútba ültetett gumitömítés ereszkedik le a padlóra. Így az ajtó tokjába ültetett gumitömítést kiegészítve egy zárt tömítő réteget képez, tulajdonképpen az ajtó működéséhez, nyitásához szükséges hézagot zárja el, amely az ajtólap éle és a padló között van. Ezt a bizonyos hézagot csak abban az esetben zárja le, ha az ajtó csukott állapotban van. Ha az ajtót kinyitjuk, a gumitömítés visszahúzódik az ajtólap aljába, lehetővé téve az ajtó zavartalan mozgását. Az automata küszöbök ára nem sokkal kerül többe, mintha egy asztalos szakemberrel készíttetnénk el egy hagyományos keményfa küszöböt. Az automata küszöbök használata kezd elterjedni pontos, észrevétlen és zavartalan működésének, valamint árának köszönhetően.

4 hozzászólás »

süle zsolt:

érdeklődöm hol tudnék automata küszöböt beszerezni?szeretném használni pár ajtómnál.asztalos vagyok és nekem nagyon tetszik ez a megoldás.előre is köszönöm.

2010. május 10., hétfő | 21:12

Sok helyen árulnak pl. Ziur kft, Schachermayer Kft. , Szilker Kft.
De vigyázat ebben is van már gagyi, meg kell nézni mit veszünk meg!

2010. május 12., szerda | 14:24
dodokacsa01:

GARDESA bejárati ajtónk van az új lakásban, ahova költöztünk, viszont az automata küszöb nem működik, ha becsukom az ajtót!
Kézzel működtetve nyitott ajtónál, működik a küszöb tehát lezárja a rést az ajtó és a burkolat között!
Mi lehet az oka, hogy csukott ajtónál nem működik, nem zárja a rést!
Én beépítési hibára gyanakszom?

Köszönöm válaszát!
Üdv: DGábor

2011. október 17., hétfő | 19:58

Valószínűleg csak állítani kell rajta, de az is elképzelhető, hogy rosszul építették be az ajtót! Meg kellene próbálni tekerni az állító csavaron kifelé, hogy elérje a tokszárat és lezárjon! Ha ez nem segít akkor túl nagy a rés az ajtólap és tok között. Esetleg a pánton is lehetne állítani, hogy közelebb kerüljön az ajtó, de ebben az esetben lehet, hogy nem fog záródni rendesen.

2011. október 18., kedd | 05:25
Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához