« A fa ajtógyártás folyamatai
Spanyol beltéri ajtók forgalmazása, szakszerű utólagos beépítése, gyártói garanciával! »


Tolóajtók – a gördülékeny és praktikus megoldások

Beküldte: Beltéri ajtó infó, ekkor: 2009. december 17., csütörtök

Lakásunk berendezésekor gyakran találkozhatunk azzal a problémával, hogy kevés a hely egy „rendes” szekrényhez, nincs elegendő tér a nyíló ajtószárnyhoz, vagy esetleg egymásra nyílnak az ajtók egy szűk helyiségben. Bármennyire is szeretnénk hasznosítani egy kis méretű lakás minden négyzetméterét, csodákra senki sem képes, viszont a tolóajtó megoldásként szolgálhat ilyen esetekben! A mostanában trendinek számító minimál stílusú lakásbelső jellemzője a falsíkkal „összeolvadó” beltéri nyílászárók, amelyek szintén tolóajtóval valósíthatóak meg

Szerencsére jelenleg már a tolóajtó-vasalatok széles skálája áll rendelkezésünkre, így az elképzeléseinket megvalósítva, az esetleges helyhiányból adódó korlátokat is figyelembe véve hozhatjuk ki egy adott helységből a maximumot. A beltéri tolóajtók készülhetnek tömörfából vagy furnérozott felülettel, lehetnek fóliás felületűek, de készülhetnek az aktuális divat szerint akár edzett üveglapból is.

Üveg tolóajtó, felső megfogatás

Üveg tolóajtó, felső megfogatás

Léteznek előre gyártott tolóajtó-szerkezetek komplett garnitúrákban. Beépítésük egyszerű, még kőműves munka nélkül is beépíthetőek. Ettől függetlenül választhatunk pl. a fal előtt futó kivitelű tolóajtóknál az asztalos, vagy az ajtógyártó által készített szerkezeteket is.

Beépítés szerinti tolóajtó típusok

1. Fal előtt futó tolóajtók

Ezt a kivitelt olyan helyen tanácsos alkalmazni, ahol akár egy-, akár kétoldalt a falon van olyan szabad felület, ahová az ajtólapok elcsúszhatnak. Adott esetben a szekrény háta mögé tolható variáció is megoldást jelenthet. A fal elé tolható ajtók beépítése nem jár jelentősebb munkával. Az ajtólapot, egy a felső sínrendszerre függesztett görgők segítségével mozgathatjuk. Alsó sínrendszer nélkül, egy kis megvezető elemmel, amely a tolóajtólap alsó élébe mart nútba akaszkodik, akadályozható meg a tolóajtólap belengése. Ezzel az alsó megvezetéssel kiküszöbölhetjük a régebbi tolóajtó-rendszerek azon gyerekbetegségét, miszerint az alsó sínrendszerből nehezen tisztítható ki a por, és az egyéb szennyeződések miatt nem lehetett az ajtólapokat biztonságosan és gördülékenyen mozgatni. Ez a felső sínes megvezetés majdnem minden mai tolóajtó-rendszerre jellemző, elvétve alkalmaznak alsó sínes megvezetést. Nyitásirány szempontjából megkülönböztethetünk egyszárnyú, kétszárnyú kettétolható, kétszárnyú egy oldalra tolható, illetve többszárnyú szintén egy-, illetve kétoldalas tolóajtókat. Mind hagyományos fa vagy egyéb keretszerkezetű ajtólapokat, mind pedig üvegajtókat is szerelhetünk fal előtt futóra. A vasalat kiválasztásakor fontos ügyelni a sínrendszer teherbíró-képességére. A teherbírás miatt fal elé tolható vasalatot mindenképpen csak téglafalra vagy vasbeton szerkezetre szabad felszerelni. Az ajtólapok jobb záródását a tokba ültetett többféle színben kapható tolóajtó-kefék biztosítják. Ha több tolóajtószárnyas megoldással szeretnénk egy nagyobb felületet elkészíttetni, akkor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a tolóajtólapok egymás mellé tolódnak, így vastagságuk összeadódik, és jelentősen előrébb állhatnak a falsíktól, pl.: három tolóajtószárny esetében akár 15-20 cm-rel.

Fal elött futó két felé nyíló tolóajtó Forrás: Szalafa beltéri ajtó

Fal elött futó két felé nyíló tolóajtó Forrás: Szalafa beltéri ajtó

2. Nagyméretű falnyílásba épített kettő- vagy többszárnyú tolóajtó-rendszer

Ezek nyitásmódozatai:

  • egy fix – egy a fix elem elé tolódó szárny,
  • két fix elem – egy vagy kettő (a fix szárnyak elé) oldalra tolódó egy vagy kettő ajtólapos kivitel.

A vasalata megegyezik a fent említett fal elé tolódó ajtók vasalatával. Eltérés csak a vasalat felhelyezésében van, itt ugyanis az áthidalóra van felfüggesztve a vasalat, míg a fal előtt futónál a falsíkra.

3. Előre beépíthető, falban futó tolóajtó-szerkezetek

Mind a téglafalba, mind pedig a gipszkarton-falba beépíthető, garnitúrába kapható, keret szerkezetű vasalattal rendelkezik az előre beépíthető, falba futó tolóajtó. Ez a tolóajtó-szerkezet a felújítások, átalakítások ideális megoldása! Magának a vasalatnak a beépítése itt sem jár kőműves munkálattal, csupán a téglafalba történő beépítéskor kell a vasalat elhelyezése után vakolási munkálatokat végezni. A falba futó tolóajtók helyigénye a legkisebb, hiszen akár 10 cm-es gipszkartonos válaszfalba is beépíthetőek. Ellenben a fal előtt futó kivitelnél, ahol a falsíktól kb. 8 cm-es szabad helyre van szükségük.

Működésük szerint az alábbi típusokat különböztethetjük meg:

  • egyszárnyú toló, valamint egyszárnyú toló-nyíló, és íves falban futó kivitelű,
  • kétszárnyú – két oldalra tolódó, kétszárnyú – egy oldalra tolódó, és szintén kétszárnyú egymás elé tolódó kivitel. A kétszárnyú ajtók szinkronmozgatása is megoldható.

6 hozzászólás »

pan:

És hol lehet normális, jó minőségű szerkezetet szerezni? nekem már lassan fél éve senki nem ad érdemi választ Magyarországon.

2010. március 30., kedd | 13:37

Milyen szerkezetre gondol? Vannak megbízható tolóajtó rendszerek, véleményem szerint elfogadható áron.

2010. március 30., kedd | 14:38
gabor_30:

sziasztok
Magát a felső sínt és a hozzávaló görgőket (az ajtó súlya szerinti kivitelben)megtalálod bútor szerelvény nagykerekben az ajtólapot és a felső sín takaró részét egyedileg kell elkészíttetned asztalossal.Itt szólok hogy általában tok is kell hozzá mert egy sima ajtónak kihagyott hely elé rakni elég furán festene. Ha lehetne képet feltölteni megtenném egy régebbi munkámról :) de mivel nem lehet max kérj 1-2 képet tőlem emailon: gabor_30@freemail.hu

2010. április 16., péntek | 16:10
Snipp:

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, lakásfelújítás közben felmerült a tolóajtó. Nappali és konyha közé tennénk, és félünk, hogy nem lehet normálisan úgy becsukni, mint egy általános ajtót. Néztem a gyártókat és forgalmazókat de mindenhol csak olyat látok, ahol becsukva a fal és az ajtólap között van egy fél centis rés, amin a hang és a sülő rántotthús “finom” illata gond nélkül bemegy a szobába. A vállalkozók mind azt mondják, hogy ez nem gond, de én valódi tapasztalatra és véleményre vagyok kiváncsi. (egy helyen tanácsoltak egy kefés csíkot ebbe a résbe de igazán az sem oldaná meg a problémám)
Szóval a kérdésem, két olyan helység közé, ahol fontos az időben történő tlejes szigetelés az ajtó becsukásakor jó ötlet -e tolóajtót tenni? Előre is köszönöm a választ!

2011. április 26., kedd | 14:13

Beltéri ajtóhoz sajnos nem létezik tökéletes megoldás erre a problémára. Talán az a kefés dolog jó ötlet lehet, de biztos nem zár légmentesen.

2011. április 28., csütörtök | 06:06
szabopeter:

Sziasztok!

A piacon jelenleg talán a legjobb ár-érték arányban itt találhatóak falban futó tolóajtók: http://www.falbanfuto.hu

2014. május 15., csütörtök | 09:43
Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához