« Mire jók az automata küszöbök?
Hogyan válasszunk beltéri ajtógyártót, -forgalmazót és magát az ajtót? »


Utólag beépíthető, vagy utólag szerelhető beltéri ajtók beépítése.

Beküldte: Beltéri ajtó infó, ekkor: 2009. december 13., vasárnap

Az ajtó beépítése:

Az utólag szerelhető tokos ajtók beépítése a padlóburkolás, a padlóburkolati elem beépítése, a fürdőszobai és konyhai csempézés, illetve a festés után vagy közben történik. Az ajtókat általában ajtólaponként, tokonként és tokborításonként külön csomagolva szállítják. Gyártótól függően eltérhet a csomagolás módja

Az ajtótokra a pánt felőli borítást már a gyártás során rögzítik, de a másik oldali, úgy nevezett utólag szerelhető borítást csak a tok falnyílásba történő elhelyezése után helyezik fel.

Az utólag szerelhető borítást és a tok alkatrészeit az egységcsomagokban mellékelt összehúzó elemekkel szerelik össze. A borítás és a tok sérülésmentes összeállítása érdekében egy megtisztított felületre fektetik az alkatrészeket. Az összeállítás után a tokot elhelyezzük a falnyílásba. A helyes beépítés szerint a tok pár mm-rel a padló fölé kerül annak érdekében, hogy a későbbi használat során ne érje nedvesség a tok alsó szárait. Ezután következik  tok kiékelése, vagy valamilyen módon való ideiglenes rögzítése a poliuretán hab kötési idejének végéig (ékek helyett használhatunk direkt a beltéri ajtó beépítéséhez kifejlesztett rögzítő és távtartó szerszámokat, ezek használata gyorsabb és egyszerűbb, viszont a feladat minimális ügyességgel fa ékekkel is elvégezhető). Az ideiglenes rögzítés közben pontos beállítást végzünk úgy, hogy a függőleges tokszárak függőbe, a tok vízszintes eleme pedig vízszintbe álljon. Az ajtótok beállításánál vízmértéket használjunk. Ha a beállítás megtörtént, akkor poliuretán habbal rögzítjük a tokot. Hogy a hab ne nyomja össze az ajtótokot középen, kb. 1 m magasan és a padló vonalában az ajtónyílásba távtartót teszünk a poliuretán hab megkötéséig.

A tok felső részére nem szükséges a kitámasztás, mert ott a vízszintes felső elem nem engedi az összenyomódást. Ha a beállítás és a tok ékekkel, vagy más módon való ideiglenes rögzítése megvalósult, akkor történhet a purhab a fal és a tok közé fújása. A poliuretán habot több ponton kell a nyílásba fújni, kb. 20-25 cm-enként helyezzünk el egy-egy habpogácsát. Felesleges a teljes rést kitölteni, elegendőek a 20-25 cm-enként elhelyezett pogácsák. Ha valamilyen okból mégis szükség van erre (pl. fokozott hangszigetelés), akkor inkább más szigetelő anyaggal töltsük ki a habpogácsák közötti hézagokat. Ha a purhab megszilárdult, eltávolítjuk a fal síkjától és a toktól esetlegesen kiálló, megduzzadt purhabot egy kés vagy egy szike segítségével, majd az utólag szerelhető tokborítást felhelyezzük diszperziós faipari ragasztó segítségével. A tokborítást gumikalapács segítségével igazítjuk az utólag szerelhető tok nútjába. A már fixen álló ajtótokra felhelyezzük az ajtólapot, és ha szükséges a gumitömítés alatt található furaton keresztül imbuszkulccsal állítunk az ajtó pántjain. A fal és a tokborítás közötti hézag festhető akrillal, kihúzzuk abból a célból, hogy a vakolás egyenetlenségeit elfedjük. A padlóburkolat és a tok közötti hézagot pedig szilikonnal tömítjük, hogy az utólag beépíthető tok alulról, az esetleges felmosáskor ne kapjon vizet.

Jöhet a kilincs:

Mindezek után  felhelyezésre kerülnek a kilincsek. A kilincset és a kulcsot a zártestbe helyezzük, majd a rozetta műanyag vagy fém talpát általában átmenő csavarral rögzítjük.

Ha nem átmenő csavaros a kilincs, akkor a mellékelt csavarokkal rögzítjük a talpakat.

Kilincs választásnál célszerű olyan termék mellett dönteni, amely átmenőcsavaros. Sokkal stabilabban vannak ezek a kilincsek az ajtólaphoz rögzítve. Nem fa csavarokkal vagy forgácslap csavarokkal történik a rögzítés, hanem az ajtólapon átmenő, a kilincs talpát átfogó fém menetes csavarral.

Az ajtólapon átmenő csavarok nincsenek minden esetben előre kifúrva az ajtógyártó által, mert nem lehet tudni, milyen típusú kilincs kerül a beltéri ajtókra. A kilincshez adnak egy papír sablont, ennek használatával könnyen elvégezhetjük az ajtó pontos átfúrását a megfelelő helyen. Ha az átfúrás és a csavarozás megtörtént, a takaró rozettákat a helyükre pattintjuk. Ezek végeztével a kilincs alsó felén található furatba belehelyezzük az egységcsomagban található pici hernyócsavarokat, és rögzítjük vele a kilincset.

Célszerű ennek a kis hernyócsavarnak a kilincsbe való csavarozásával kezdeni az egész műveletet, mert a végén alulról nehezebb becsavarni a csavart. Ha előre becsavarozzuk ezt a két  pici csavart, akkor azokat lazán kell hagyni, és a végén jól meghúzni!

Az automata küszöb beállítása:

Végezetül, ha automata küszöbbel rendelkezik az ajtólap, akkor ennek a pontos beállítása az ajtópánt felöli alsó élén található állító csavarral történik. A küszöböt úgy kell beállítanunk, hogy akkor kezdjen el csak leereszkedni, amikor az ajtó már majdnem teljesen becsukódott. Ha előbb kezd el leereszkedni az automata küszöb, akkor eléri az aljzatot, hamarabb elkopik, és így nehezebb becsukni a beltéri ajtót.

9 hozzászólás »

Fekete Gyula:

Tisztelt weboldal tulajdonos!
A Bu-Fe Plast Bt Igazgatója vagyok a képen egy alkalmazottam látható az engedélyem nélkül itt kihelyezett képeken Kérem mielőbb vegye fel a kapcsolatot velünk mert jogi utat fontolgatok köszönöm.

2010. február 4., csütörtök | 14:50

Tisztelt Fekete Gyula!

Amennyiben Önt az ingyen reklámlehetőség zavarja, ebben az esetben, ha óhajtja, a képeket eltávolítom, és más kép kerül felhelyezésre. Várom válaszát, előre is köszönöm.

2010. február 4., csütörtök | 17:15
Fekete Gyula:

Tisztelt Beltéri ajtó infó!
Cégem reklámozásával nem lenne problémám, ha előtte felveszik velem a kapcsolatot.
Ha reklámozni szeretné a cégemet akkor kérem, hogy az oldalán tüntesse fel elérhetőségeinket és tevékenységünket is, ebben az esetben köszönettel vesszük a reklámot.
Köszönettel: Fekete Gyula

2010. február 5., péntek | 10:20
Fekete Gyula:

Tisztelt Beltéri ajtó infó!
Még mindig nem igazán látom hogy ki lennének Írva Cégem elérhetősége mielőbb tegye meg vagy a képeket törölje le az oldalról Köszönöm

2010. február 10., szerda | 07:31

Tisztelt Fekete Gyula Úr!

Eltávolítottam a képeket.

Bár véleményem szerint semmi jogellenes nem volt a képek használatában, meg volt jelölve a forrás. A cikk írójaként fenntarthatom a jogot magamnak, hogy oda linkeljek, ahova szeretnék. Ha szeretne linket szerezni az oldalról, megteheti, ha ír egy cikket az ajtóbeépítésről, ahova felkerülhet az elérhetőség, link az Ön oldalára, és képek is feltölthetőek.
Láttam a weboldalán, hogy profi eszközökkel dolgoznak az ajtóbeépítésnél, erről lehetne írni bővebben.

Kérem, olvassa el a cikkbeküldés feltételeit.

Köszönöm!

2010. február 10., szerda | 10:08
Fekete Gyula:

Üdvözlőm
Írhat a beépítésről és a képeket is fel használhatja ha fel tünteti cégünk elérhetőségeinket vagy weboldalunkat ha ezt megteszi még további képeket tudok önnek küldeni mint pl:toló ajtók beépítéséről külön a távtartókról csipeszekről stb

2010. február 10., szerda | 14:52

Tisztelt Fekete Gyula Úr!

Az ilyen közös szerkesztésű blog-oldal lényege az, hogy az adott témához kapcsolódóan (azaz jelen esetben: nyílászárók, ajtók, ablakok, stb.) bárki bármit írhat, amely vagy az olvasók, vagy a cikkíró számára lehet érdekes. Mivel jómagam nem rendelkezem a fent leírtaknál több információval – főként a tolóajtó-beépítésről -, így kérem Önt, mint a témában jártas szakembert, hogy bátran írjon anyagot, amelyhez természetesen szabadon elhelyezhet linket, fotót, elérhetőséget. Amennyiben Önnek nincs gyakorlata a wordpress használatában, akkor a megírt anyagot küldje el nekem a Kapcsolat menüpont alatt üzenetként, és publikálom az Ön nevében igényeinek megfelelően: az Ön által küldött fotókkal, elérhetőséggel, linkkel.

Előre is köszönöm!

2010. február 10., szerda | 18:23
Fekete Gyula:

Rendben és köszönöm

2010. február 12., péntek | 11:05
Redőny:

A beltéri ajtók tokjában található egy gumiütközés, amely biztosítja a beltéri ajtó koppanásmentes, szinte légáramlásmentes záródását. Sokszor beltéri ajtókra is szerelhetünk például redőny, olyan helységekben, ahol a kíváncsi szemeket kívül akarjuk tartani.

2010. március 30., kedd | 10:18
Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához