« Csak erős idegzetűeknek: bejárati ajtó kontra kisgyermek
Ablak kereskedelem Érden »


Üvegajtó, beltéri üvegajtók, fény és elegancia.

Beküldte: Beltéri ajtó infó, ekkor: 2010. január 8., péntek

Az üveggyártás technológiai fejlődése maga után vonta az üveg mint építőipari alapanyag felhasználási területeinek bővülését.Nemcsak kültéri nyílászárók hőszigetelő üvegeként, vagy beltéri ajtók üvegbetéteként tekinthetünk ezen alapanyagra. A ragasztási és edzési technológiák révén, a biztonsági üvegek teret hódítanak a beltéri ajtólapok gyártása terén is.

A biztonsági üvegek előállításának két módszere:

Az edzés illetve a ragasztási technológia.

Az edzés során hőkezelik az üveget, mely ettől ütésállóbb, biztonságossabb lesz. Eseteges törés esetén pedig apró, sérülést nem okozó darabokra hullik szét. A másik eljárás a ragasztás, ahol egy ragasztó fólia kerül két üveg közé, így erősítve az üveg mechanikai ellenállóságát. Ezen üveg törésekkor nincs kipotyogó, sérülést okozó üvegszilánk, mert a ragasztó fólia összetartja az üvegdarabokat.

Beltéri üvegajtók savazott és mart üvegfelülettel. forrás: Szalafa beltéri ajtó

Beltéri üvegajtók savazott és mart üvegfelülettel. forrás: Szalafa beltéri ajtó

Üvegajtó választásakor többféle szempontot kell figyelembe vennünk:

Üvegajtó átláthatósága:

Víztiszta teljesen átlátszó, vagy savazott mintájú részben átlátszót válasszuk – e. A fehér vagy színes savazott üvegek alkalmazásával akár fürdőszobákra is választatunk üvegajtót. A savazott üvegek átláthatósága érdekes minél távolabb van az üvegajtótól valami annál kevésbé látszik. Viszont közvetlen közelről szinte teljesen átlátható.  Átlagos méretű fürdőszoba közepén álló alakból pl.  szinte semmit sem látunk, akár egy szekrény is állhatna helyettünk a fürdőszobában.

Az üvegajtó fényáteresztése:

A természetes fényt bevezeti a lakótér sötétebb egyébként csak mesterséges fénnyel megvilágítható helységeibe ellentétben a hagyományos tele ajtókkal. Ezzel otthonosabbá, természet közelibbé tehetjük lakásunk belső miliőjét. A mostanában divatos megjelenésű, savazott üvegajtólapok átláthatósága ugyan csekély, a fényt mégis nagyszerűen átengedik.  Ezáltal a lehető legtöbb fényt engedi lakótereinkbe, fürdőszobáinkba amit csak egy beltéri ajtó engedhet.

Savazott, gravírozott üvegfelület.

Savazott, gravírozott üvegfelület.

Az üvegajtó esztétikuma:

Légiessé, könnyeddé, világossá teszi a lakás belsőt anélkül, hogy az intim szférát sértené. Többféle stílusú vagy egyedi mintázatú, színes, vagy visszafogott fehér színben gyártható, egyedi igények szerint.

Üvegajtó Színe:

nemcsak tereket választ le egymástól, hanem a színes üvegek széles skálája révén a szobák belső hangulati elemeként is tekinthetünk rá. A kereskedelemben forgalmazott összes színes üveg alkalmas a ragasztási technológia révén biztonsági üvegajtó gyártására. Az általunk kiválasztott üveget egy gyantaréteg segítségével hozzáragasztják, egy viztiszta üveglaphoz. Igy megkapjuk az üvegajtólap kellő vastagságát és a biztonságot nyújtó ragsztási technológiát egyaránt.

Az üvegajtó harmonizálhatósága:

Mivel a fent említettek szerint minden üvegtípusból alkalmas üvegajtólap gyártására, így könnyen megoldható, hogy a már meglévő konyha vagy szobaszekrényünk üvege jelenjen meg üvegajtóinkon.

Üvegajtó és a biztonság:

Az edzés vagy ragasztás révén akár nagy forgalmú irodákba, szállodákba, vagy gyerekes családok otthonaiba is bátran javasoljuk az üvegajtókat. A fent említett módszerek alkalmazása mellet tényleg tökéletes biztonságban vagyunk üvegajtónk közelében.

Üvegajtó nyitásmódok:

Akár a hagyományos beltéri ajtók, úgy az üvegajtók is lehetnek egyszárnyú, vagy kétszárnyú nyílók. Nyíló és fix oldalvilágítós kivitelűek. Az üvegajtókat speciális üvegajtó pántokkal vasalják fel a tokszerkezetre. Vagy lehetnek fal előtt vagy falba futó toló kivitelűek, hiszen ma már az üvegajtó lapok mozgatását is meg tudják oldani a vasalat gyártók.

Üvegajtó kiegészítők:

Többféle stílusú pántokkal, széles választékú kilincsgarnitúrákkal, tolóajtó kagylókkal tehetjük teljessé üvegajtókat. Toló üvegajtóknál különböző speciális üvegajtókhoz gyártott sülyesztett tolóajtó kagylók álnak rendelkezésre.

Az üvegajtó kombinációs lehetőség:

Az üvegajtó lapokat jól kombinálhatjuk fával, fémmel, tovább bővítve az egyedi elképzelések kivitelezhetőségét. az üvegajtók készülhetnek tokkal és tok nélküli kivitelben is, ezzel is növelve az üvegfelületek nagyságát. Az üvegajtók a szabványoknak megfelelően – 45 Celsius és 180 Celsius fok közötti tartományban károsodás nélkül hőállóak. Léteznek olyan üvegajtók melyeknek egyik oldala fa, lehet a pánt felöli oldal és akár a zár felöli oldal is fából.

Üvegajtó Mérete:

Az üvegajtó felületek méretének csak a gyártási technológia és az üvegajtó vasalatok teherbírása szab határokat. Több hazai ajtó forgalmazó vagy ajtógyártó is kínál egyedi méretű üvegajtókat, vannak azomban importált üvegajtók melyek méretei kötöttek.

Az üvegajtó Felülete:

Az üvegajtók felülete lehet sima egyszerű viztiszta,  lehet savazott üveg vagy festett. Lehet katedrál üvegből ragasztott és lehet gravírozott vagy ezek kombinációja. Továbbá a savazott felületben is lehetnek mintázatok. Elég széles a kínálat a piacon, pár dologra érdemes odafigyelni pl: a savazás minőségére főleg ha nem egyszerű savazott a felület. Az is előfordulhat hogy a mintázat úgy van matricázva az üveg felületére, ez olcsóbb megoldás ami nem feltérlenül rosz, viszont nem ojan időt álló mint a savazás, festés vagy  gravírozás. Homokfúvott felületű üvegajtóktól óvakotdjuk érdemes megnézni megtapogatni a felületet vásárlás előtt. Ha az ujlenyomatunk meglátszik az üvegajtólap felületén akkor a kséöbbiek során az ajtólap tisztittásakor sok problémánk lehet vele!

Mindent összevetve, az üvegajtókat mindazok alkalmazhatják, akik világos, modern, természetes fényű, belső tereket szeretnének kialakítani, a biztonság feladása nélkül

Beltéri üvegajtók. forrás: Excell2000 beltéri ajtók

Beltéri üvegajtók. forrás: Excell2000 beltéri ajtók

Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához