« Fafajok: Lucfenyő, Erdeifenyő, Vörösfenyő, Jegenyefenyő, Cirbolyafenyő
Falban futó tolóajtó akár íves falhoz is »


Fafajok: Juhar, Nyír, Körte, Nyár

Beküldte: Beltéri ajtó infó, ekkor: 2010. március 17., szerda

Juhar:

A fa : hosszú, törzse ágmentes, koronája kerek. A kéreg kezdetben sima, kérőbb keresztirányban repedezett, pikkelyszerű.
A faanyag
: szíjácsa sárgásfehér, a korai juhar vöröses, sárgásbarnára színeződik. Az évgyűrűk nem határozottak. Gyakori jellemző a hullámos rostfutás okozta keresztirányú csíkoltság vagy a mázeresedés ( madárszemű juhar) A faanyag kemény, igen kopásálló, rugalmas, rövid rostú, könnyen megmunkálható. A kopogóbogarak könnyen megtámadják. Ha helytelenül tárolják elszíneződik. Gombafertőzésre érzékeny.
A juhar felhasználása
: furnér,. fametszés, zeneszerszám, padló, beltéri ajtó.

Nyír:

A fa : törzse karcsú, koronája laza, ágai vékonyak, kezdetben felfelé állók, később lecsüngőek. A kéreg vörös, később fehér, keresztirányban leváló.
A faanyag
: szijácsfa, színe világos sárgától arany barnáig terjed, jellemzőek a gyakori bélfoltok.. Az évgyűrűk nem határozottak. Gyakran mázeres. A faanyag lágy, szívós, durva rostú, rugalmas, jól hajlítható és könnyen megmunkálható. A pórusok finomak, gyakran fehéren töltöttek, bélfoltosak. Nagy szilárdsága 0,6 sűrűség felett. Nem időjárásálló, gombafertőzésre érzékeny.
A nyír felhasználása : vakfurnér, vakfa, csomagolás, raklap.

Körte:

A fa : egyenes törzse gyakran csavarodott növésű. A koronája kissé kiterjedt, ágai felfelé állóak, a kéreg cserepes.
A faanyag
:  érett fa, színre vöröses fehértől vörösesbarnáig terjedő, gőzöléssel vörösesbarnára változik. Az évgyűrűk határozatlanok, a rostfutás gyakran hullámos. A faanyag kemény szívós, nehezem hasad, rövid rostú, sűrű, nehezen megmunkálható, de jól pácolható és lakkozható. Erősen zsugorodik, de kevésbé vetemedik.
A körte felhasználása
: furnér, faragás, rajzszerszám, beltéri ajtó.

Nyár:

A fa : törzse egészen a csúcsig látható, koronája tojásdad alakú, a rövid hajtások száma nagy. A kéreg fehéres-szürke, idősebb korban vastag és repedezett. A fafaj gyors növekedésű.
A faanyag
: a rezgőnyár szijácsfa, a fekete- és ezüstnyár gesztfa. A geszt világosbarnától zöldes-barnáig terjedő színű. A szijács fehér – fehéres szürke. Az évgyűrűk szélesek és határozatlanok. A rajzolat nem jellemző. A faanyag kissé fényes, szaga savanyú. Nagyon lágy, hosszú rostú. Jól hasad kevéssé zsugorodik és nagy a kopásállósága. Gyaluláskor a faanyag kissé filcelődik. A gombáknak és a rovaroknak kevéssé áll ellen.
A nyár felhasználása
: vakfurnér, vakfa, csomagolás, raklap.

Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához