« Falban futó tolóajtó akár íves falhoz is
3D pántok, beltéri és bejárati ajtókhoz »


Fafajok: Tölgy, Éger, Cseresznye, Hárs, Dió

Beküldte: Beltéri ajtó infó, ekkor: 2010. május 8., szombat

Tölgy:

A fa : a kocsányos tölgy koronája széles, törzse rövid. A kocsánytalan tölgy koronája tojás alakú, törzse karcsú, ágai szabálytalanok és erősek.

A faanyag : gesztes fa, a geszt világosbarna, idővel erősen sötétedik. A szíjács fehér keskeny. A faanyag gyűrűs likacsú. A sejtek minden metszeten felismerhetőek. A bélsugarak szélesek. A szaga a csersavra utaló. A faanyag kemény, tömör, durva rostú, rugalmas és jól megmunkálható. Szilárdsága nagy, a fémek (vas) elszíneződik. A szíjács gyakran esik gombatámadás áldozatául. Időjárásálló.

A tölgy felhasználása : épület- és bútorasztalos-ipar, magas és mélyépítés, hordógyártás, talpfakészítés, beltéri ajtó, bejárati ajtó, ablak.

Mocsári tölgy : levegőtől teljesen elzártan kémiai hatásoknak kitett, feketére színeződő fosszilis tölgy.

Éger:

A fa : törzse hosszú és karcsú. A koronája nagy és kerekded. Kérge sima.

A faanyag : szijácsfa, színe vöröses fehértől narancsig terjedő, idővel sárgás – vörösesbarnára sötétedik. Jellemzőek a bélfoltok. Az évgyűrűk határozottak. Gyakori a mázeresedés. A faanyag lágy, rugalmas, könnyen megmunkálható és pácolható. A kopogóbogarak könnyen megtámadják.

Az éger felhasználása : vakfa, léc, rétegelt lemez, ajtó, modellkészítés.

Cseresznye:

A fa : törzse hosszú, koronája tojásdad alakú. A kéreg idősebb korban keresztirányban szalag formában válik le.

A faanyag: gesztfa, színe vörösesbarna – sárgásvörös. A szijács keskeny és kissé világosabb, később sötétedő. Jellemző lehet a csíkoltság, ennek színe gyakran zöld. A faanyag kemény, szívós, nehezen hasad, durva rostú, jól megmunkálható és pácolható. Mérsékelten zsugorodik. Gomba- és rovarkártételre érzékeny.

A cseresznye felhasználása : furnér, zeneszerszám, beltéri ajtó, iparművészeti tárgyak,.

Hárs:

A fa : hosszú törzse vastag, koronája gömb alakú. Ágai karcsúak, elágazóak. A háncsa hosszú rostú.

A faanyag : érett fa, sárgától vörösesbarnáig terjedő színű csíkokkal. A bélsugarak száma kevés, szélességük max.  2 mm. Az évgyűrűk határozottak. A faanyag nagyon lágy, sűrű, meglehetősen rugalmas, és jól megmunkálható. Zsugorodása nagy. Kékülése és zöld elszíneződése lehetséges. Kevéssé tartós.

A hárs felhasználása : vakfa, vakfurnér, rajztábla, fametszés, ajtó, zeneszerszám.

Dió:

A fa : törzse egyenes többnyire rövid. Koronája kiterjedt. Az amerikai dió erősebb, hosszabb, színe ibolya árnyalatú.

A faanyag : gesztfa, a geszt színe barna – feketésbarna. A szijács szürkésfehér és barna, gyakran sötét szakaszokkal szabálytalanul váltakozó. A szórt pólusok sötét hasítékok formájában jól felismerhetők. A faanyag mérsékelten kemény, finom rostú, szívós, hajlítható, jól megmunkálható és pácolható. Rajzolata és színe erősen függ a termőhelytől. A gyökérfából szép mázeres furnér nyerhető.

A dió felhasználása : furnér, iparművészeti tárgyak, zeneszerszámok, belső építészet, beltéri ajtó.

Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához