« Kínai beltéri ajtók és fém biztonsági bejárati ajtók!
Fafajok: Juhar, Nyír, Körte, Nyár »


Fafajok: Lucfenyő, Erdeifenyő, Vörösfenyő, Jegenyefenyő, Cirbolyafenyő

Beküldte: Beltéri ajtó infó, ekkor: 2010. március 16., kedd

Lucfenyő:

A fa: örökzöld, piramis alakú, az ágak örvformában helyezkednek el, lecsüngőek, a kéreg sarkos pikkelyekben válik le, a tűlevelek kihegyezettek, tobozok lecsöngőek.
A faanyag: érett fa, színe sárgástól a vöröses fehérig terjed, gyakran vörösen csíkozott. Gyenge fényű, jellemző a gyantatömlők előfordulása, jó illatú. a faanyag közepesen kemény és szilárd, könnyű, rugalmas, jól hasítható könnyen megmunkálható, jól pácolható és telíthető. Tartóssága a szabadban közepesnek mondható.
A Lucfenyő felhasználása: bútorgyártás, belső építészet, ajtó, ablak, a legfontosabb építőipari fafaj.

Erdeifenyő:

A fa: örökzöld, szabálytalan korona, erős faágak, a tűkötegek 2 vagy 5 tűből állnak.
A faanyag: gesztes fa, a geszt vörösbarna, szíjács világossárga, széles, idővel erősen sötétedik, a göcsök nagyok, lágyak, sötétek.  Az évgyűrűk határozottak, a faanyag közepesen kemény, közepesen nehéz, durva rostú, tartós jól megmunkálható.
Alfajok: a svéd erdeifenyő sötétebb, az évgyűrűk finomak és lágyak. A feketefenyő sötét, gyantában gazdag és durva rostú. A Weymouths-fenyőnek széles évgyűrűi vannak, lágy és szilárdsága kicsi.
Az Erdeifenyő felhasználása: épületfa, bútor, léc, rétegelt lemez, ajtó, ablak, nyílászáró

Vörösfenyő:

A fa: lombhullató, koronája kúp alakú, az ágak szabálytalanul helyezkednek el, a tűlevelek köteget alkotnak.
A faanyag: gesztfa, a geszt sárgától vörösesbarnáig terjedő színű, a szijács sárga-vöröses fehér, keskeny. Az évgyűrűk határozottak. A göcs kemény megmunkálható, hajlítószilárdsága nagy, saválló, tartós és nehezen pácolható. A csiszolatpor izgatja a nyálkahártyát.
A Vörösfenyő felhasználása: természetes megjelenésű bútorok, ajtók, ablakok, épületasztalos-munkák, furnér.

fenyo-ajto


Fenyő beltéri ajtó, fa furnérozott.
Délvidék Kft. által gyártott egyedi fenyő bejárati ajtó

Jegenyefenyő:

A fa: örökzöld, koronája hengeres, az ágak örvös elhelyezkedésűek, vízszintesen állnak. a kéreg, pikkelyes. A tűlevelek laposak. A tobozok álló helyzetűek.
A faanyag: érett fa, szürkés-vöröses fehér, az évgyűrűk határozottak, a göcsök sötétek, gyakran fekete széllel. Gyantája nincs. frissen kellemetlen szagú. A faanyag lágy, könnyű, jól pácolható és telíthető. Rugalmassága és időjárás állósága kisebb, mint a lucfenyőé, Gyaluláskor könnyen szálasodik.
A Jegenyefenyő felhasználása: bútor, belsőépítészet

Cirbolyafenyő:

A fa: örökzöld, egyenként vagy kisseb csoportokban él, a fa ágak lecsüngőek, a tűkötegekben 5 tűlevél foglal helyet.
A faanyag: gesztfa, a geszt vörösesbarna, a szijács világossárga és keskeny selyemfényű. A faanyag lágy, könnyű, finom rostú, csak kevéssé zsugorodik és jól megmunkálható. Gyantaillatú. Lágy, szép göcsök.

A Cirbolyafenyő felhasználása: bútor, falburkolat, fametszés.

Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához