« Infigure 3D hatású fafurnér
Nyílászáró csere garanciával »


Nyílászárók utólagos szigetelése.

Beküldte: viszugyel, ekkor: 2010. augusztus 17., kedd

Hogyan tegyük épületeink hővédelmét költségtakarékosabbá és egyben hatékonyabbá?

A legtöbb épület esetében a homlokzatokon, valamint a nyílászárókon lép fel a hőveszteség legnagyobb része. Ez a következőképp oszlik meg:

Szabadon álló házak (családi házak) hővesztesége

Nyílászárók (ablak, ajtó): 20-40%

Homlokzat, szerkezeti hézagok: 30-40%

Tető, mennyezet 20-30%

Földszint, alagsor 10-15%

Lakótömbök (panel)hővesztesége

Nyílászárók (ablak, ajtó): 50-60%

Homlokzat, szerkezeti hézagok: 25-30%

Tető, mennyezet: 5-10%

Földszint, alagsor: 3-8%

Nyílászárók esetében szintén kell hőveszteséggel számolni, mely két formában jelentkezhet, első a filtrációs, második pedig az ún. transzmissziós hőveszteség.  A filtrációs hőveszteséget a falazat, a keret és a szárnyak közti réseken kialakuló légcsere okozza, míg a transzmissziós hőveszteség az üvegezésen és a keretszerkezeten hővezetés és sugárzás formájában létrejövő hőveszteséget foglalja magában.

Magyarországon legelterjedtebbek a padló- és kapcsolt gerébtokos, illetve egyesített szárnyú Tessauer ablakok, melyek általában jelentősen el vannak öregedve. Ezek esetében a nyílászárók jellemző „k” hőátbocsátási tényezője megközelítőleg 5W/m2 Celsius fok, melynek fele a filtrációs, fele a transzmissziós tag.

Érdemes odafigyelni a nyílászárók megfelelő szigetelésére, ugyanis a helytelenül szigetelt ablakok, ajtók jelentős energiaveszteséget okoznak. Évi 15-20% energiaköltséget is megtakaríthatunk, ha az elvetemedett, huzatos ablakokat újra szigeteljük, melynek hatására a szoba hőmérséklete 3-4 Celsius fokkal is emelkedhet, az ablakok hőátbocsátási tényezője pedig 2 W/m2 C fokkal csökken. Ezenkívül az új szigetelésnek zaj- és porvédő hatása is van, mindenképpen ajánlatos tehát elvégeztetni, ha hosszú távon költségtakarékosabban, kényelmesebben szeretnénk élni. Általában 1-2 év alatt megtérül, a felhasznált anyagtól és a felület méretétől függően a nyílászárók szigetelése, az egyszeres üvegezésű ablak hőszigetelt üvegezésre cserélése pedig 30-40%-kal is csökkenti a hőveszteséget.

Ha szeretne bővebben információt a témában tekintse meg az Ablakszigetelés blog -ot.

Szóljon hozzá!

Be kell jelentkezni a hozzászólás írásához